Recept på hundgodis och hundkex



Bar


Ost och vitlökskex

Hundarna älskar dessa!

3 dl Havregryn
50 gr Margarin
4 dl Buljong
2,5 dl Riven ost (mager)
1 tsk Vitlökspulver
1 Ägg
2,5 dl Vetegroddar
6-7 dl Fullkornsmjöl

Lägg havregryn och margarin i en bunke. Häll över varm buljong och låt detta stå tills margarinet har smält.
Blanda i ost, vitlök, ägg och vetegroddar. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en deg.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca 0,5-1 cm tjocklek. Skär ut kex i valfri form eller använd ett kakmått och lägg
dem på en plåtförsedd med bakplåtspapper. Tänk på att kexen inte flyter ut och blir större.
Grädda i 150 graders ugn i ca 1 timme. Det går bra att ha två plåtar inne samtidigt.
Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.



Hundkex med kycklingsmak


7,5 dl Matbrödsmjöl
5 dl Grahamsmjöl
2,5 dl Majsmjöl
5 dl Vetekross
1,2 dl Torrmjölk (pulver)
4 tsk Salt
5 dl Hönsbuljong
1 pkt Torrjäst
1 Ägg
1 msk Mjölk

Blanda mjölet, mjölkpulvret och salt i en stor skål. I en annan bunke löser man upp jästen i lite ljummet vatten.
Låt dra tills det börjar bubbla lite. Tillsätt sedan hönsbuljongen till jästen. Blanda vätskan med de torra
ingredienserna. Knåda degen i ca 3 minuter. Den ska bli fast. Mjöla ett bakbord med majsmjöl.
Kavla ut degen centimetertjock. Ta ut kex med kakmått (gärna ben) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ägg och mjölk och pensla kexen (för glans). Baka dem i 45 minuter i 150 graders ugnsvärme.
Stäng av ugnen och lämna kexen där över natten så att de hårdnar.



Leversnittar


300 g Nötlever (gärna ungnötslever) mixas i matberedare med 3 dl vetemjöl plus 2 msk vatten och eventuellt en knivsudd bakpulver.
Tillsätt kanske lite rå morot eller liknande som mixas med. Bred ut på bakplåtspapper på plåt och grädda i ugn 200 grader
ca 15 minuter. Låt svalna och klipp i småbitar. Förvara i frys! Jättelätt att ta med när man ska träna hund.
Inte kladdiga och väldigt poppis!



Blodpudding-godis


Dela färdigköpt blodpudding i små tärningar. Torka tärningarna i 100 graders ugnsvärme. Ta ut dem efter
ca 1 timme, när de är genomtorra. Ha ugnsluckan lite på glänt under torkningen så att fukten försvinner. Ett smaskigt
godis som inte kladdar!



Leverkex


1 liter Filmjölk
1,5-2 kg Vetemjöl
1 dl Matolja
Lever (gärna ungnötslever)

Blanda filmjölk, vetemjöl och matolja. Koka levern och mixa den. Blanda sedan ner den i degen. Kavla ut degen på en
smord plåt eller plåt med bakplåtspapper till en tjock platta. Skär ett rutmönster i degen, till så stora kex du vill ha.
Grädda i ugnen på ca 200 grader tills kexen fått färg. Ta sedan bort kexen från plåten, dela dem i bitar
och lägg tillbaka dem på plåten. Torka kexen i ca 50-100 graders ugnsvärme. Kexen är klara när de blivit hårda.

Lycka till!